Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"

4 ноември – Задушница

Това е последната за годината Задушница и тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В храмовете се прави обща панихида за починалите и се отправят молитви за душите им. Подобно на другите дни за помен на отишлите си близки, гробът се прекадява с тамян, пали се свещ, украсява се с цветя, а на близките се раздава храна за помен.

Прочетете повече за всички големи Задушници през 2017 г. можете да прочетете тукПри желание от страна на клиента Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ предлага сключване на договор за индивидуална поддръжка на гробните места, включваща: заявен брой посещения на гробното място, измиване на паметна плоча и прилежащите й части, палене на свещи поставяне на цветя. Размерът на поддръжката се определя в зависимост от индивидуалните желания на наемателя


8 ноември – Събор на Св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили

Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове, както и храмов празник в Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“.

Православната църква вярва, че всеки човек има свой ангел пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на самия Христос, който, посочвайки децата, казал на учениците си: „Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!”

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.

Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли. Вторият чин са господства, сили и власти. Третият чин са начала, архангели и ангели. Пръв из първоангелите е Архангел Михаил, чието име значи „Кой е като Бога”. Словото Божие го като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.


11 ноември – Св. Мина

Св. Мина е сред най- почитаните светии и негови икони са едни от най-подаряваните, особено за младо семейство и нов дом, за човек, който тръгва на път.

Мина бил египетски войник под командването на Фирмилиан. По това време в Рим заедно управлявали заедно двама Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали укази, според които християните били принуждавани да участват в идолопоклонничество, жертвоприншения и гладиаторски зрелища. Мина много се разочаровал от тази политика в родния му Египет, напуснал службата си и се оттеглил в планините. Там се отдал на пост, молитви и служба Богу, с което да се приближи до Него и да разбере как да Му служи по- добре. Така изминали много години.

Един ден Светият Дух посочил на Мина, че в град Котуан ще се устройват отново жертвоприношения и зрелища. Мина отишъл и застанал в средата на арената, започнал да изобличава нечестивите. Управителят на града много се ядосал, затворил Мина в тъмница и с непрестанни увещания да изостави вярата, го измъчвал почти до смърт. Мина се държал гордо и не отстъпил. Накрая го обезглавили, запалили тялото му. Вярващите събрали останките и дрехите му, повили ги и ги помазали с миро. Погребали ги в родния на Мина град Александрия. На мястото на изгарянето по-късно построили църква и в нея до ден днешен вярващите се кълнат, че стават чудеса.


14 ноември – Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип

Коледните заговезни се нарича денят преди Коледните пости – 14 ноември. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи.

На 14 ноември църквата почита и Св. Апостол Филип – един от дванадесетте апостола. Според библията, след Христово разпване заедно със сестра Мириамна и Апостол Вартоломей, Филип тръгнал да проповядва христовото учение. Езичниците от град Йерапол ги хванали и влачели из целия град. Били обвинени в магьосничество, за което трябвало да умрат, разпнати на кръст.

Докато събличали дрехите им – изведнъж Мириамна се превърнала в огнен камък. Разпнали на кръст Апостол Филип и Св. Вaртомолей, а земята се разтресла в тътен, отворила се и погълнала езичниците. Тези, които останали живи помолили Бог да се смили над тях, свалили Вартомолей, аземята върнала погълнатите. Апостол Вартомолей свалил Филип, но той вече бил преминал от земята на небето.


21 ноември – Въведение Богородично

На 21 ноември православните християни честват Въведение Богородично, а църквата е обявила този ден за Ден на християнското семейство и младеж.

Дева Мария е изконен женски образ в световен мащаб. Божията майка, заченала непорочно Спасителя, добродетелна от самото си раждане до края на живота си. Богородица, както предпочитаме да я наричаме ние, е символ на семейството, на ценностите му. Тя закриля дома, децата, родилките – изобщо всички членове на семейството.

Именно на тази дата, 21 ноември, Йоаким и Ана спазват обета, който са дали преди раждането на Богородица – да я обрекат на вярата. Тримата отиват в Йерусалим в храма и я представят на първосвещеника. Тригодишната Мария изкачва високите стълби на храма съвсем сама и се поклонява на свещеника, който я въвежда в храма. Тя остава там до възрастта си за женене, като изучава Светото писание, тъче и преде, отдава се на молитви и служба на Бога. Дори и като навършва определени години, когато е редно да се сгоди, тя обявява решението си да продължи да служи. Тогава свещениците я сгодяват за много по-възрастния благочестив Йосиф, който уважава обета й към Бога и не поддържа с нея съпружески отношения. Младата Мария остава символ на чистата служба на Бог и е удостоена с честта да зачене непорочно Сина Му.


25 ноември – Св. Климент Охридски

На 25 ноември православният ни църковен календар почита паметта на Св. Климент Охридски. Ученик и сподвижник на Кирил и Методий, учител и просветител на българите, преводач и автор на старобългарски творби, основоположник на Охридската книжовна школа, първи български епископ и строител на български манастири и църкви – това е Охридският чудотворец, както станал известен епископ Климент от Охридската легенда.


30 ноември – Св. Апостол Андрей

На 30 ноември почитаме Св. Андрей Първозвани. Наречен е така, защото е първият от 12-те апостоли, които последвали Исус и го нарекли „Месия” (Спасител). Негов брат е Св. Петър, но по-малкият брат, Андрей, привлича Петър за вярата.

Андрей първоначално бил ученик на Йоан Кръстител и от него приел християнството, но щом той посочил Христа, Андрей оставил всичко и тръгнал след него. След нощ, прекарана в беседи, на другия ден казал на брат си Петър, че е намерил Месия, който може да последва. Двамата братя продължили предишния си живот, те били рибари на Галилейско море, но един ден Христос минал оттам и ги призовал да Му служат. Те изоставили живота си и станали негови апостоли.