Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"

1 юли – Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян

Св. Св. безсребърници Козма и Дамян извършвали чудото на лечението, като искали от излекуваните да повярват в Христа. Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни били освободени. Били убити от свой учител от завист. Той ги завел в планината, за да търсят билки и там сложил край на живота им.

Двамата братя, чествани на 1 юли, са различни от своите съименници, чиято памет се отбелязва на 1 ноември.


15 юли – Св. Равноапостолен княз Владимир

Владимир I е третия син на великия княз на Киевска Рус Светослав. И макар бабата на Владимир Св. Олга да била християнка, самият той е възпитан с езическата вяра. Като трети син на княза не му се полага титла, но през 980 г. той се възползвал от войната между по-големите си братя Олег и Ярополк и заел престола на Великия княз на Киевска Рус. Малко по-късно, за да получи съюзничеството на византийския император Василий II, приема християнската вяра и покръства цяла Киевска Рус. Така Св. Владимир полага основите на руската вяра и се смята за духовен прародител на руския народ.


16 юли – Св. Мъченица Юлия

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. Мъченица Юлия. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но когато персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна, също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос. Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попаднала на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата.


17 юли – Св. Великомъченица Марина

Българската православна църква почита днес празника на Св. Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството. Пръв неин гонител станал самият й баща. Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. След това била осъдена на смърт.


20 юли – Св. Пророк Илия

Българската православна църква почита паметта на Св. Пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността “пророк и предсказател на великите Божи дела”, “ангел в плът” и “предтеча на второто Христово пришествие”. Той живял около 900 г. пр. Хр. и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Ерусалим, които го успокоили с думите: “Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.” Това обяснява и името на Илия, което означава „Сила Господна“. Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени. Денят на пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници.


25 юли – Успение на Св. Анна

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна – нейната блажена смърт. Тя била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.